2007. 09. 01. Florida

Ma végre sokáig aludhattam, szóval nem siettem el az indulást, meg persze ki is kellett találni, mit csináljak. Végül a Sawgrass Recreation Park-ot néztem ki. Ha az ember megnézi Dél-Florida ideeső részét a Google Maps-en, jól látható, hogy a tenger melletti pár mérföldes lakóövezet után hatalmas területen nincs semmi. Ez az Everglades, egy viszonylag alacsony vízállású mocsaras terület. Itt élnek az aligátorok és persze sok más állat és növény is. Régen sokkal nagyobb volt a területe, de folyamatosan csökkent az emberi beavatkozásnak köszönhetően, az aligátorok is majdnem kipusztultak, de aztán sikerült visszafordítani a folyamatot, ma már rengeteg van belőlük.

Odaúton készült kép, tipikus amerikai highway, út a semmibe:


Sok airboat túra megy be erre a területre mutogatni az állatokat, amelyikben én voltam, szabadon élő aligátorokat mutat be. Gondolom az alacsony vízállás miatt is (kb. egy méter az esős nyári évszakban) csak az airboat jöhet szóba közlekedési eszközként, ez egy lapos csónak, amit két légcsavarral irányítanak. Ennek megfelelően rohadt hangos, füldugó használata javasolt utazáskor, viszont jól lehet vele száguldozni a nádasokon keresztül is. Így néz ki:


Egy fél órás kis körút volt a program, aminek keretében bementünk a terepre, megközelítettünk egy-két aligátort, néztünk madarakat, majd visszamentünk a partra. Elég rövid volt, de nagy élmény volt vadon élő aligátort nézni közelről.









A parkban volt még egy kis állatkert pár bezárt krokodillal, kígyóval, lehetett volna fotózkodni kis aligátorral a kézben, meg volt pár emlős is, elvileg veszélyeztetett fajok, melyeknek a fennmaradásáért küzdenek itt. Ez leginkább az állandóan borravalóra, adományra felszólító táblákból tűnt ki. Nagyon ellenszenves, hogy a jegyen is szerepelt, hogy a hajó sofőrjének adandó borravaló nem szerepel az árban, majd távozáskor doboz várt minket, meg felszólítás a tip-re. Ezek után már csakazértse adtam borravalót. Több fotó nincs, mert már a vízen kimerült az akksi a gépben.

Következő feladat az ebéd volt, egy Pita Pit nevű helyet néztem ki még régebben, nem vegetáriánus kajálda, ahogy a Google Maps mondta, de volt sokféle vegetáriánus pita is, egy sajtosat rendeltem, amibe mindenféle zöldségeket lehetett válogatni, nyomtak rá valami szószt, majd összetekerték. Elég finom volt. Benéztem még egy Target-be is, még soha nem láttam ilyet, hatalmas bevásárlóközpont, ahol az égvilágon mindent lehet kapni ruháktól a CD-ken át a kajákig. Kb. egy otthoni Tesco sokkal szorozva.

Hazajöttem, gyűjtöttem pár címet, ahol Vans cipőt lehet kapni, majd elindultam a legbíztatóbb hely felé, a Sawgrass Mills bevásárlóközpontba, ahol Vans Outlet van. Ez a Sawgrass Mills minden korábbi várakozásomat felülmúlta, az eddig látott Galleria meg hasonló kis vacak bevásárlóközpontok után ez brutál nagy volt. Végigjárhatatlan óriási shopping center rengeteg bolttal, hatalmas embertömeggel. A térkép tanulmányozása után meglett a Vans bolt, ahol elég korrekt volt a kínálat, megtaláltam pontosan azt a cipőt, amit a neten kinéztem, szenvedtem egy darabig a helyes méret kiválasztásával, majd meglett, ami kellett. Akció volt, egyet fizet, a második fél áron van, szóval vettem két azonos cipőt (vegan Geoff Rowley Squares) kicsit más színekben, szerintem a töredékébe került annak, amennyibe ezek otthon kerülhetnek. A Hot Topicban vettem két érdekes punk magazint, elugrottam még az egyik Samsonites-ba (kettő volt) új lakatért, majd kis közértezés után irány haza.

Holnap korán kell kelnem, kb. 3 óra autózásra van a Kennedy űrközpont, amiért simán megéri ennyit utazni. Gondolkoztam a Disney World-ön, ami hasonló távolságra van, ugyancsak Orlando mellett, de azért nem érte volna meg. Így viszont nem sokat gondolkoztam...