2007. 08. 29. Florida

Ma is voltam dolgozni, aztán ebédelni thai étterembe mentünk a kollégákkal. Egy elég elegáns hely volt a legközelebbi, ennek megfelelően alakultak az árak is, de azért a lunch menüt ki lehetett fizetni. Currys zöldségeket ettem rizzsel, előételként járt saláta is. Nagyon finom volt az egész cucc. Azért az vicces, hogy a számlán szerepelt az adón kívül valami felszolgálási díj, majd a végén százalékokra bontva az, hogy "a 20% tip would be $xxx, a 25% tip would be...". Ez szerintem elég gáz egy ilyen elegáns helyen. Na mindegy.

Még nem írtam róla, szóval pár szó a közlekedésről. Hasonlít a texasira, teljesen nyugisan, az előirt sebességeket nagyjából betartva (utakon 60 km/h körül, pályán 100-110 körül) gurul mindenki a széles utakon (egy utca legalább 2 sávos, pálya általában 5 körül, persze egy oldalon). Azért annyira nem illedelmes mindenki, mint Texasban, meg néha feltűnik egy-két gyorshajtó, de messze nem olyan a helyzet, mint otthon. Elég nagy a rendőri jelenlét, az iskoláknál reggel és délután 25 km/h-s korlátozás van, amit lámpa jelez, a múltkor egy ilyennél mértek és kapcsolták le a gyorshajtókat a rendőrök. Piros lámpánál itt is lehet jobbra kanyarodni, ami nagyon zavaró, hogy a lámpaváltások akár több percesek is lehetnek. Ha elkap az ember egy pirosat, megőszül, mire továbbmehet. Szinte minden autó légkondis, ritkán látni letekert ablakot. Rádiót hallgatni kb. öngyilkosság, ömlik a sok buta reklám, a szar zenék és a hülye dumák (sok a vallási tartalmú adó is), szóval kb. olyan, mint otthon. Kb. 0,2 Mhz-enként van egy adó, így a magammal hozott iTrip (iPod-hoz FM transmitter) semmit nem ér, mert egyszerűen nincs szabad frekvencia. CD-ket meg hülye fejjel nem hoztam. Így általában marad a kuss az autóban. Ma viszont kifogtam egy kis körzetben fogható egyetemi rádiót, amin épp punk műsor ment mindenféle pop-punk számokkal, de volt NOFX, Strike Anywhere, Rise Against, Descendents is. Jó volt végre normális zenét hallani.

Elsőként egy Barnes & Noble-be mentem el munka után, már többször írtam róla, irdatlan mennyiségű könyv kapható, a választék hatalmas. Most épp egy olyan polcra bukkantam, ahol a különféle cuccokat gyűjtőknek vannak guide-ok. Találtam kis képes könyveket régi Matchbox-okról, Coca-Cola reklámokról az 1800-as évek végétől, volt persze sok lemezgyűjtős katalógus, ezek általában több ezer oldalasak, baseball-kártya referenciakönyv feldolgozhatatlan mennyiségű adattal, de a legérdekesebbek az érmegyűjtő katalógusok voltak, az egyikben fellapoztam Magyarországot, rengeteg érdekes érme volt benne. Fura mód az új, spéci 50 Ft-osok nem szerepeltek, pedig mindenféle emlékérmék és speciális 500, 1000 Ft-os címletek is benne voltak. Minden persze nyomás-infókkal, jelenlegi értékkel, stb. Ha keres az ember egy könyvet, akkor nem kell eladót megkérdezni, elég odaállni egy számítógéphez, beírni a könyv címét vagy íróját, majd a gép megmondja, hogy van-e a boltban, és kis térképen megmutatja, hogy melyik polcon keressük! Durva.

Következő állomás a könyvesbolt melletti Whole Foods Market volt. Valami ócska műanyagkaja fogyasztása közben jöttem rá, hogy biztos van itt is "biobolt", körül kéne nézni. Angol nyelvterületen az "organic" a varázsszó, hamarosan hosszú listák tárultak elém az ilyen jellegű boltokból. A Whole Foods olyan, mint egy sima közért, csak az árakat 1,5-2-vel kell szorozni, cserébe igazi ételeket lehet kapni! Szép, színes, igazi gyümölcsöket, zöldségeket, vegetáriánus, vegan kaják tömkelegét, persze minden organic. Mindez egy közepes méretű otthoni Tesco területén, nem tudtam, hova kapkodjam a fejem, annyi minden szuper jó cucc volt! Felsorolni se tudom, volt gyümölcslé tényleg gyümölcsből, a mini-paradicsomnak van íze és nem löttyedt szar, amit eddig vettem, a konzervkaják nem mind chicken meg beef, hanem sok vegetarian, és rengeteg olyan cucc, ami otthon kb. elképzelhetetlen. Vegan fagyiból volt vagy 5 márka, mindegyiken belül csomó íz, vegan pizzák sajt nélkül vagy műsajtból, organic kutyakaja (!), külön részleg hosszú pultokon mindenféle meleg kajákkal, amit dobozban haza lehet vinni, spéci sajtok, tömbös csokik, igazi kenyér, stb., stb. Sörökből is elég szép volt a választék, kénytelen voltam egy kisebb összeget otthagyni a boltban, de megérte, ma végre igazi baguette-et vacsoráztam igazi humusszal, aminek íze is van. Vettem tömbös mogyorós feketecsokit (ilyet), igazi mangólét, ami igazából már smoothie. Ja, meg sört is. Sőt, még azt is megálltam, hogy Haägen-Dazs-t vegyek, inkább kipróbáltam egy doboz csokis szójafagyit, nem egy H-D, de ez is nagyon finom! Nem meglepő módon itt a visszavitt zacskót árkedvezménnyel jutalmazzák, a másik közértből már vagy 20 zsák összegyűlt, amivel nem tudok mit kezdeni. Az újságok is csak gyűlnek a szobám sarkában, esély sincs szelektív hulladékgyűjtőt találni errefelé. A pénztárak végében egyébként általában külön csomagolóember van, aki zsákba dobálja a cuccokat. Siettem haza, hogy meg ne olvadjon a fagyi, csak kicsomagoláskor vettem észre, hogy külön hőtárolós zsákba rakták! A kis doboz paradicsomomra a biztonság kedvéért még egy gumit is raktak, hogy ki ne boruljon. Azért ettől otthon még elég távol állunk...

Akartam még menni cipőboltba, de a kaja túl vonzó volt, szóval az marad holnapra...