2006. VIII. 31. New York

Az utolsó napom remekül indult. Rájöttem, hogy az előző éjjel tervezett koncertet kicsit elnéztem, mivel éjfél után tervezgettem, és szeptember 1-jén már úton leszek. Még szerencse, hogy neten már megvettem a jegyet, buktam $15-t. Elmentem közértbe, vettem jégkrémet, amíg bekanalaztam kb. a felét (meggyes csokis), kinéztem egy új bulit, majd elindultam a városba. Mivel előző este sokáig dolgoztam, már bőven délután volt.

Izgalmas volt az odaút. Először egy fiatal galambbal találkoztam, aki fel akart szállni a metróra. Gondoltam, kicsit arrébb terelem. Szerencsétlen nem tudott repülni, szóval beesett a metró és a peron közé. Azt hittem, kinyírtam, de a következő megállónál beszállt, és elhelyezkedett az egyik ülés alatt. Ott kuporgott és nézett bután, amíg meg nem álltunk az egyik alagút közepén. Itt vártunk egy darabig, majd lassan elindultunk a következő megállóba. Itt is ültünk egy darabig, mire bemondták, hogy “last stop”, és mindenki kiszállt. Vártunk, hátha jön másik metró (több sín van, simán elférne), de aztán bemondták, hogy kicsit arrébb beragadt egy metró, el kell menni busszal a 125. utcáig, ott lehet visszaszállni. Ilyen sincs otthon, külön az ilyen különleges esetekre gyártott ingyenes buszjegyeket osztottak a bejáratnál. A busz persze dugig volt, inkább követtem a tömeget, akik gyalog vágtak neki az útnak. Az irány nem teljesen stimmelt, mint kiderült, a 4-es vonal egyik megállójához jutottunk. Itt is bejutottunk ingyen, majd következett egy nagyon zsúfolt út a 33. utcáig. Nyomorogtunk, de mégsem volt olyan a hangulat, mint Budapesten. Inkább mindenki röhögött az egészen. Többször bemondták, hogy figyeljünk a zsebtolvajokra, stb.

Első célpontom egy fantasy-bolt volt, ahol végre megtaláltam, amit meg kellett vennem. Még szerencse, hogy nem izgatnak az ilyen dolgok, egy napot és egy rakás pénzt simán el tudtam volna itt tölteni/költeni.

Furcsa módon hirtelen Koreában találtam magam. Manhattan közepén. :) Jártam még pár könyvesboltban, de nem lett meg a könyv, amit kerestem. Kinéztem még egy vegi
éttermet, ami zárva volt, szóval visszatértem oda, ahol már egyszer jártam, úgyis útba esett. Egy szójapörkölt szerű cuccost rendeltem. Először egy tál salátát raktak elém, nem voltam biztos, hogy ez már az, amit rendeltem, és valamit félreértettem, vagy ez csak az előétel. Aztán még jöttek a további tányérok meleg zsömlével, nagy adag szójás kajával, külön bögrében barnarizzsel. Inkább érdekes volt a kaja, mint finom, de legalább végre ettem rendes meleg kaját, ráadásul jó sokat.

Zaba után ellátogattam a Knitting Factory nevű helyre, ami Manhattan déli részén található. Már gyülekeztek az emberek a klub előtt. Jegyvételnél kb. hülyének néztek, mert 3 buli is volt a klubban azon az estén, de fogalmam nem volt, én melyikre jöttem.

Aztán kiderült, be is mentem. Fura mód itt nem kezdődött időben a koncert, szóval a földön üldögélve néztem, ahogy szállingóznak az emberek, meg a zenekarok pakolják ki a hatalmas disztróikat.

Az elsőnek hirdetett zenekar valamiért elmaradt, talán ezért is csúszott a buli, szóval következett a második, aminek már nincs meg a neve, Strike Anywhere jellegű zenét játszottak, tetszett. Szegényeket egy órán belül háromszor büntették meg $100 körüli összegre, mert nem tudtak normális helyen megállni. Ezért nem szabad autóval Manhattanbe menni.

Aztán egy elég béna próbálkozás következett, kissé részeg fickók játszottak Rancid koppintást. Annyira egyértelmű lopás volt, hogy már fájt.

A főzenekar, a Phenomenauts miatt megérte elmenni erre a bulira. Kis klubról van szó, nem lehettünk többen 80 embernél, mégis nagyon jó hangulatot csináltak. Már ismerték jópáran a leginkább rockabilly/psychobilly kategóriába sorolható bandát, a koncert érdekességét a design adta. Külön a zenekarnak gyártott psycho-űrhajós egyenruhában játszottak, spéci fényeik és füstgépük volt, és további érdekességekkel is feldobták a műsort, ilyen volt például egy hatalmas felfújt Földgömb, ami amikor kidurrant, egy rakás konfettit eregetett a közönségre. Volt még hajszárítóból és egyéb kellékekből eszkábált puska, ami WC-papírt fújt ki magából. Szóval élmény volt a koncert, ráadásul a zene sem volt rossz.

A hazaút simán ment, aztán másnap Budapestre is eljutottam gond nélkül...

http://www.phenomenauts.com/