2006. VIII. 30. New York

Elég későn keltem, szóval nem maradt sok időm városnézésre. Végül csak egy múzeumlátogatás fért bele, de az legalább érdekes volt. A 5th Ave Central Park melletti szakasza egyfajta múzeumnegyed, legalábbis nekem nagyon ?úgy tűnt, amikor elsétáltam ide.









Célom a Guggenheim múzeum volt, ami neves modern művészeti múzeum a világ több pontján. (guggenheim.org)

Kívülről nem sok látszott az épületből, mert épp felújítják, de belülről annál érdekesebb. Valójában egyetlen spirál alakú folyosóból áll, amin csigalépcső-szerűen lehet felfelé haladni, ebből nyílnak oldalra további termek. A fő folyosón Zaha Hadid kiállítás található jelenleg, az oldalsó termekben további többnyire állandó tárlatok.







Fogalmam nem volt, hogy ki Zaha Hadid, de most megtudtam. Sztár-építészről van szó, modern művészről. Az alsóbb szinteken leginkább rajzokat állítottak ki, amik nem is igazán hasonlítottak építmények terveire, max modern festményekre. Minden kép alá oda volt írva, hogy hova tervezte, és hogy ”unbuilt”. Már kezdtem röhögni az egészen, hogy akkor mi értelme, ha semelyiket nem valósították meg. Persze annyira elborult terv volt mind, hogy meg is értettem, hogy nincs az a hülye, aki ezeket megépítené. Aztán feljebb haladva jöttek a makettek, fényképek. Szinte hihetetlen, de a kezdeti sikertelenségek után felkapták a terveit, és a teljesen őrült formájú házait elkezdték megépíteni. Érdemes megnézni a lenti linkeken, miket hoztak létre a tervei alapján. Szóval az eleinte kissé unalmas kiállítás a végére nagyon izgalmassá vált. Jelenleg is több terve megvalósítás alatt áll. A végén még volt pár extra, például spéci ülőgarnitúrák, egy autó-terv, egy WMF étkészlet, plusz egy teljes futurisztikus konyha iPod csatlakozással és hasonlókkal. Nagyon érdekes volt.

Miután végigjártam a spirált, benéztem az oldalsó kiállításokra is. Jackson Pollock, Kandinsky, még valami modern akármi, és egy teljesen ide nem illő kollekció impresszionistákkal és másokkal. Néhány Cézanne, Manet, Gaugin, Van Gogh, korai Picasso-k. Mindent végignéztem, aztán távoztam.

Visszaúton még fotóztam párat.

Ez mi?


Metropolitain Museum of Art










Még soha nem voltam Subway-ben, ami a McDonald’s-hoz hasonló hatalmas lánc, már otthon is van üzletük, ezért gondoltam, kipróbálom. Budapesten úgyse mennék be ilyenbe. Egy kis vacak kirendeltségük van a környéken, ahol leülni se nagyon lehet, vettem egy veggie patty-t, telepakoltattam zöldségekkel, aztán a kocsiban elfogyasztottam. Elég finom volt, de nem túl olcsó és elég kevés. Fura, Texasban sokkal kevesebből be lehetett zabálni. Biztos ezért kövérebbek ott az emberek. :)

Kaja után még volt másfél órám aludni, aztán nagy nehezen felkeltem és elmentem melózni.

http://www.zaha-hadid.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Zaha_Hadid
http://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_R._Guggenheim_Museum