2006. XII. 18-22.

Mivel vissza kellett adnom a tápkábelemet a munka végeztével, nem tudtam befejezni a beszámolót. A maradék akksimat a levelek csekkolására tartalékoltam.

Szóval a maradékból az érdekesebb dolgokat megpróbálom összeszedni.

Nagy élmény volt például találkozni egy taxissal, aki pár szót beszélt angolul. :)

Jártam a computer market-en, ami egy 4 emeletes áruház, ahol egymás hegyén-hátán rengeteg kiskereskedő árusít mindent, ami számtech. A taxisnak a hely képét mutattam meg iPodon, amit a netről töltöttem le, és már vitt is, vigyorogva. Már a bejáratnál hamis DVD-ket és hasonlókat akarnak az emberre sózni, de bent aztán kezdődik az őrület. Mindenhol ordítanak az ember után, minden szart el akarnak adni. Semmiről nem lehet tudni, hogy eredeti-e. Van minden a pendrive-tól a laptopig, még PS3-at is láttam egy-két helyen. Az árak a legtöbb helyen nincsenek kiírva, úgyis alkudni kell, lehetőleg minél többet. Kicsit beszélnek angolul („very cheap, very good”), de az alkudozás többnyire már a számológépen megy. Vettem egy külső USB-s vinyót, viszonylag jó áron. Mindenesetre nagy élmény volt.

Jártam még az út másik oldalán található bevásárlóközpont alagsorában található piacon, ahol aztán tényleg mindent lehetett kapni órától, műszaki cikkektől kezdve a tradicionális kínai cuccokig. Végül az érdekesség kedvéért vettem egy hamis iPodot, annyira olcsó volt. Olyan is...



Egyik nap voltam maláj étteremben, ahol a szokásos problémába ütköztem, alig volt húsmentes étel, a vegetáriánus kaják is legalább halat vagy rákot tartalmaztak, szóval végül valami zöldséges rántotta szerű cuccot és egy mangós palacsintaszerűséget ettem. Nem voltak rosszak, de semmi extra.

Jártam az egyik nagy bevásárlóutcában és környékén, itt találtam egy rakás CD/DVD boltot. Általában a polcon található zenék, filmek mind hamisak (rendes tok, nyomott lemez), párszáz forintba kerülnek. Egy idő után pedig feltárul a boltok hátuljában, zárt ajtó mögött található igazi kánaán, tömött polcok tele papírtokos hamis filmekkel. Végül egy South Park season1-9 és season 9-10 box-settel tértem haza, kb. 40 DVD, a második doboz tartalmát le se lehet játszani. :) Olcsó volt.

A környéken találtam egy híres kajapiacot, ahol egy hosszú sorban mindenféle érdekes ételeket árulnak az utcán, többnyire pálcikára felszúrt állatkákat, skorpiókat, bogarakat, egyebeket. Találtam valami vegetáriánus cuccot, amit ott az utcán megettem, szerintem kicsit átvertek az árával, de mindegy. Kipróbáltam még az utcán máshol is kapható pálcikára szúrt cukrozott gyümölcsöket, ami nagyon jó volt.





Valószínűleg az utcán kajálásnak köszönhetően a következő napokban eléggé rosszul voltam. Eleve az éjszakai munka miatt nem bírtam éjjel aludni, nappal meg nem voltam a toppon. Azért elmentem a Tiltott városba, szép volt meg érdekes, de tényleg nem éreztem magam túlságosan jól. Megnéztem a Tiananmen teret nappal, épp valami küldöttséget fogadtak, szóval tele volt vörös zászlóval az egész. Mao mauzóleuma zárva volt, amikor ott jártam, szóval kihagytam. A kapura se mentem fel, mivel a nagy ködben úgysem láttam volna semmit.





Jártam még játékpiacon, ahol négy-öt emeleten keresztül mindenféle kínai csodát lehetett kapni.



A hazaút simán ment. Fotók csak korlátozott számban kerülnek most fel, mert nincs sávszél.