A második taxis feltűnően barátságos volt, le is húzott 5 pénzzel, amikor a Summer Palace-hoz értünk, de inkább nem szóltam semmit. Ez itt az egyik fő látványosság, amíg fizettem a taxiban, már sorakoztak az ajtóban a minden szart rámsózni vágyók. Nagy léptekkel otthagytam őket. A Nyári Palota egy hatalmas tó és az azt övező park, amibe az 1700-as években királyi épületeket húztak fel. Aztán jöttek az angolok és a franciák, akik az egészet lerombolták, pár év múlva az uralkodó az egészet újraépíttette. Elég fájó seb lehet ez a kínaiaknak (nem csoda), minden egyes információs táblán szerepelt, hogy X-ben épült az adott házikó, 1860-ban lerombolták az angolok-franciák, majd Y-ban lett újjáépítve. Jelenleg az egész múzeumként működik, és csodaszép. Kicsit túltengtek a turisták, de még így is nagy élmény volt bejárni a parkot. Volt palota a hegyen, ahova felmásztam, benn sokkezű Buddha, a part mentén pedig hosszú fedett folyosó, minden egyes keresztfán más festménnyel. Azt hiszem, ez a leghosszabb ilyen építmény. Végigsétáltam az elejétől a végéig, és beleéltem magam a párszáz évvel ezelőtti hangulatba. Nagyon jó volt. Beszéljenek inkább a képek.



A világörökség része:














Kiépítettek telefonhálóztatot is a palotába, jó tudni, hogy a cég, aminek dolgozom, már akkoriban működött. :)











































A kapuban már vártak a taxis hiénák, akik fix árért akartak visszavinni a szállodába, inkább fogtam egy rendes taxist, akinél az óra szerint fizethettem.

A közértben újabb érdekességeket szereztem be:

Lapos, sült szezámmagos édes valami, egész jó és pisztácia, ami olcsó.


Kenyér és kalács kombó, plusz sajt, ami nem jellemző errefelé, az egyik ementáli szerű, a másik kenhető.

Péntek este. Ilyenkor kötelező koncertre menni, akárhol is van az ember. Már reggel kinéztem egy bulit. Van ugyanis punk-rock élet Pekingben, ha nem is akkora, mint akár csak otthon is. Vannak zenekarok, klubok, koncertek. Találtam egy metal bulinak hirdetettet, ahol elvileg hardcore, metalcore bandák játszottak. Egész nap erre voltam ráizgulva, mekkora lesz Pekingben egy koncert! Szépen eltároltam az iPodomon a célállomás nevét és címét, felkészültem mindenre, útlevél, bankkártyák, minden maradt itthon a széfben, csak fénymásolt útlevelet vittem, lakcímem és hazataxira elég pénz biztonságos helyen külön is, bármi történhet. Kicsit gyanús volt, hogy az első taxis nem volt hajlandó elvinni a helyre, de a második simán elvitt, nem volt messze, és teljesen nyugis volt a környék (taxiztam már durva helyeken, ez a közelébe sem ért). Már kezdtem örülni, milyen jó lesz, amikor csörgött a telefon, és érdeklődtek, hogy akkor mikor megyek dolgozni. Mondtam, hogy másnap, ahogy megbeszéltük. Nem jó, már aznap kell menni, mert a mi cuccunkhoz csatlakozó másik cuccot bizgerálják, és mi van, ha a mi cuccunknak is baja lesz. Elég, ha este 11-re megyek... Bazmeg bazmeg. Következő taxiba vissza, haza a cuccokért, taxi a munkahelyre. Enyhén szólva nem voltam boldog. Eddig ismeretlen fickók dolgoztak a helyszínen, nagyon zavar, hogy köszönésre sem méltatnak. Annyit azért tuti tudnak angolul, hogy "hello", de nem erőltetik meg magukat. Van pl. egy fickó, aki már 3 napja ott ült mellettem, soha még csak vissza se köszönt, erre kiderült, hogy beszél angolul, mert valamit meg kellett kérdeznie tőlem. Csak akkor beszélnek angolul, ha akarnak valamit. Például a taxisok is egyből tudják a számokat angolul, ha át akarnak verni.

Na mindegy, ott ültem este 11-től hajnal fél4-ig, és nem csináltam semmit. Kb. egy órát pasziánszoztam, aztán aludni próbáltam, miközben kínaiak rohangáltak körülöttem. Hatalmas élmény volt. Aztán mondták, hogy jóvan, mehetek, azonnal léptem volna, de a kiscsajnak persze megint velem kellett hazajönnie a szokásos kerülőúton, és még várnom is kellett rá. Enyhe kifejezés, hogy nem volt kellemes ez az este.


Amit megtudtam az Internetről: nem szokás borravalót adni

Amit nem találok sehol a neten: minden számlán van egy kis lekaparható ezüst mező, néhol angolul is oda van írva, hogy "password". Egy hosszú szám van alatta. Ez mi lehet?