2006. XII. 15. Beijing

A tervek szerint haladtam. Nem nagyon bírtam felkelni, ezért a reggelit majdnem lekéstem, aztán irány a Zoo. A taxis a kínai szöveget elolvasva mondta is, hogy "zoo", meg azt is, hogy "how are you", biztos tanult pár évig angolt. A város kb. másik végén, észak-nyugaton van a kis park. Első ránézésre kb. budapesti állatkert hangulata van, csak a jegyár jóval alacsonyabb. Mivel nem épp főszezon van, kedvezményesen lehetett váltani. Az alapjegyben nem volt pandalátogatás, és volt az alapjegy kb. ötszöröséért olyan, amivel az aquariumba is be lehetett menni. Ilyet vettem. A pandák megtekintése után el is ment a kedvem az egésztől. Elég szörnyű körülmények között tartják őket, mindegyik csak döglött egy helyben. Igazából nem is tudom, minek járok állatkertekbe, a végén csak a bezárt állatokat sajnálom. Az egész kertre jellemző volt a lepukkantság és a kalickák minimális mérete és felszereltsége. Főleg így télen volt szörnyű, amikor szinte minden állat a belső ketrecébe volt zárva, hatalmas tigrisek, gorillák, elefántok pár négyzetméteres betonkockákban sínylődnek. Következzenek az elrettentő fotók:





























A két fő látványosság egyébként a panda- és aranymajom-ház. (Már ha így hívják magyarul a golden monkey-t.) Volt még pár Ázsiára és Kínára jellemző állat, meg sokféle más is, de látszólag mind nagyon szarul érezte magát a kis ketrecében.

Bementem inkább az állatkert egyik végébe épített hatalmas aquarium-ba. Elvileg iszonyatosan modern helyről van szó, szerintem az otthoni Tropicarium is profibb, de azért volt sok szép hal, pár érdekes nagy dög is. A főlátványosság valami emlősöket felvonultató bemutató lett volna, de csak naponta kétszer tartottak előadást, és pont rosszkor voltam ott. Volt viszont rengeteg tök egyforma kínai kölyök, meg rengeteg szir-szar árus. Fotózni nem nagyon lehetett a fényviszonyok miatt, pár videót csináltam, hely hiányában ezeket most nem rakom fel.













Találós kérdés: hol fotóztam már ugyanilyet?


Folyt...